Τα 13 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Λίμνη Κόμο

Τα καλύτερα σημεία της λίμνης Κόμο: Τα μέρη που μπορείτε να δείτε και πράγματα που πρέπει να κάνετε στο επόμενο ταξίδι σας σε αυτό το ιταλικό ορόσημο.

Ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος ανακήρυξε τη λίμνη Κόμο «τη μεγαλύτερη λίμνη μας», μια διακήρυξη που εξακολουθεί να ισχύει δύο χιλιάδες χρόνια αργότερα. Για χιλιετίες, καταπράσινες πλαγιές βυθίζονται στο αφρώδες, αδιαφανές νερό που εκπέμπει αποχρώσεις μπλε και σμαραγδένιου πράσινο. Μεγάλες βίλες δεσπόζουν σήμερα στη λίμνη, ενώ σωροί όμορφων πόλεων πλαισιώνουν τις όχθες της. Εξίσου λαμπερός και διακριτικός, ο αρχαίος ρωμαϊκός προορισμός διακοπών δεν έχει χάσει καθόλου την ελκυστικότητά του.

Λίμνη Κόμο

Το Χόλιγουντ δεν έβαλε τη λίμνη Κόμο στον χάρτη, αλλά η δημοτικότητα της λίμνης μεταξύ των A-listers και των jetsetters έχει αναμφισβήτητα βοηθήσει να εκτοξευθεί ο βόρειος ιταλικός προορισμός στο προσκήνιο. Πίσω από την αύρα του μυστηρίου της, ωστόσο, η λίμνη Κόμο κρύβει μια ταπεινή πλευρά που δικαιολογεί εξίσου τις φανφάρες με την φανταχτερή αντίστοιχή της.

Λίμνη Κόμο

Παρακάτω, θα βρείτε μια λίστα με τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη λίμνη Κόμο, που κυμαίνονται από τα ευρέως διαδεδομένα έως τα λιγότερο γνωστά σημεία που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να έχει στο ραντάρ του!

1.Επισκεφθείτε το Ιστορικό Κέντρο του Κόμο

Κολλώντας στη νοτιοδυτική πλευρά της λίμνης, το Κόμο είναι ένα ιδανικό σημείο αφετηρίας για να εξερευνήσετε την περιοχή, αλλά η ίδια η πόλη δεν πρέπει να μείνει αχαρτογράφητη. Τα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους του Κόμο ύψους 10 μέτρων περικλείουν το γραφικό ιστορικό του κέντρο. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια στέκονται άνετα το ένα δίπλα στο άλλο σε πολυσύχναστους πεζόδρομους που γεμίζουν με εκπληκτικά αξιοθέατα, όπως κομψές εσωτερικές αυλές πλαισιωμένες σε αψιδωτές πόρτες, την Piazza San Fedele που μοιάζει με βιβλίο με παραμύθια και το Duomo του 15ου αιώνα, έναν υπέροχο γοτθικό καθεδρικό ναό. Στην όχθη της λίμνης, το γλυπτό Life Electric του Daniel Libeskind προεξέχει από την προβλήτα. Το σύμβολο της αυξανόμενης τάσης χάλυβα αποτίει φόρο τιμής στον Αλεσάντρο Βόλτα, τον επιστήμονα που γεννήθηκε στο Κόμο που εφηύρε την ηλεκτρική μπαταρία. Το Passeggiata Lino Gelpi, ένας διάδρομος στα αριστερά της λίμνης, οδηγεί στους βουκολικούς περιποιημένους κήπους της Villa Olmo.

Παλιά πόλη και λιμάνι του Mandello del Lario - Κόμο
Παλιά πόλη και λιμάνι του Mandello del Lario – Κόμο

2.Μουσείο Μεταξιού

Αν και οι Comaschi επεξεργάζονταν μετάξι από την Αναγέννηση, το Κόμο έγινε η πρωτεύουσα του μεταξιού της Ιταλίας μέχρι τον 19ο αιώνα. Παραμένει στην κορυφή μέχρι σήμερα καθώς οι σχεδιαστές μόδας παγκοσμίως προμηθεύονται μετάξι από μέσα και γύρω από την πόλη. Το Μουσείο Μεταξιού, δίπλα στη σχολή εμπορίου μεταξιού Setificio, απεικονίζει την τοπική ιστορία του αστραφτερού υφάσματος. Από τη διατροφή του μεταξοσκώληκα έως τη βαφή έως τη δημιουργία ενδυμάτων, η μόνιμη έκθεση καλύπτει κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας μέσω δειγμάτων υφασμάτων, εγγράφων, εργαλείων και μηχανών. Για αγορές με αναμνηστικά μεταξιού, κατευθυνθείτε προς το A. Picci και το Inseta στο ιστορικό κέντρο. Διαφορετικά, η έξοδος Mantero στο Grandate απέχει μόλις 20 λεπτά οδικώς από την πόλη.

Διεύθυνση: Via Castelnuovo, 9, 22100 Como CO, Ιταλία
Ιστοσελίδα: museosetacomo.com

3.Villa Gaze

Δεν είναι όλες οι βίλες της λίμνης Κόμο μόνο για να τις θαυμάζετε. Η Villa del Balbianello , η οποία σκαρφαλώνει σε μια παραλίμνια χερσόνησο στην Tremezzina, είναι κάτι που πρέπει να επισκεφτείτε. Οι θαυμαστές του Τζέιμς Μποντ και του Star Wars θα αναγνωρίσουν το περίτεχνο σύμπλεγμα του 18ου αιώνα από την ασημένια οθόνη. Η εκλεκτικού στιλ Villa Monastero στη Varenna στεγάζει ένα μουσείο που περιβάλλεται από έναν καταπράσινο κήπο με δέντρα από όλο τον κόσμο. Η καταπράσινη, δαιδαλώδης χώρα των θαυμάτων του Bellagio’s Villa Serbelloni Gardens (δεν ανήκει στο ομώνυμο ξενοδοχείο) έχει θέα στο σημείο συνάντησης των τριών κλάδων της λίμνης. Επίσης στο Bellagio, ο πολύχρωμος κήπος Villa Melzi ανθίζει με αζαλέες και άλλη χλωρίδα που κρύβουν μια ιαπωνική λίμνη. Στο Cernobbio, οι μπαρόκ κήποι 25 στρεμμάτων στην παγκοσμίου φήμης Villa d’Este κατέχουν θέση παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

4.Στάση στη Villa Carlotta

Η βασιλική παστέλ ροζ πρόσοψη της Villa Carlotta τραβά την προσοχή με την πρώτη ματιά. Ο κάτω όροφος του τριώροφου κτήματος στηρίζεται σε τρεις κομψές διαιρούμενες σκάλες που πέφτουν στο επίπεδο της λίμνης. Στον κήπο 20 στρεμμάτων ανθίζουν περισσότερα από 500 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων 150 ποικιλιών αζαλέας, δάσους ροδόδενδρων, ποικίλες καμέλιες, κοιλάδα φτέρης και τοξωτές σήραγγες εσπεριδοειδών. Η βίλα του τέλους του 17ου αιώνα ανήκε αρχικά στην οικογένεια Clerici, εξέχοντες εμπόρους μεταξιού, και άλλαξε χέρια με τα χρόνια – οφείλει το όνομά της σε μια Πρωσίδα πριγκίπισσα του 18ου αιώνα. Στο εσωτερικό του μουσείου, περίπλοκες τοιχογραφίες κοσμούν τους τοίχους των δωματίων με έργα νεοκλασικών γλυπτών και ζωγράφων του ρομαντισμού, μεταξύ άλλων αντικειμένων τέχνης και περίεργων αντικειμένων.

Διεύθυνση: Via Regina, 2, 22016 Tremezzina CO, Ιταλία
Ιστοσελίδα: villacarlotta.it

5. Κάντε… Town hop

Ανακαλύψτε την μια πόλη μετά την άλλη… Κάθε πόλη που καλύπτει την όχθη της λίμνης είναι εξίσου μαγευτική με την άλλη. Οι ταξιδιώτες μπορούν να περπατήσουν κατά μήκος του ρομαντικού παραλίμνιου Lover’s Promenade στη Βαρέννα ή να θαυμάσουν τον Orrido di Nesso , έναν απότομο καταρράκτη που πέφτει 200 ​​μέτρα από τα βράχια στη λίμνη. Στο Bellagio, περιπλανηθείτε στους γραφικούς δρόμους της σκάλας και κατευθυνθείτε προς το Punta Spartivento, το ήσυχο κεντρικό σημείο της λίμνης. Στο Τόρνο, περπατήστε στα βήματα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στη Villa Pliniana , χτισμένη γύρω από μια ρυθμική πηγή. Ενώ η επίσκεψη του Ντα Βίντσι προηγείται της βίλας του 1573, η μεγάλη φυσιογνωμία της Αναγέννησης ήταν ένας από τους πολλούς διακοσμητές που επιθεώρησαν το φυσικό φαινόμενο.

6.Κάντε μια βόλτα με βάρκα

Η λίμνη είναι πιο επιβλητική όταν την βλέπει κανείς από το νερό. Τα δημόσια φέρι μεταφέρουν επισκέπτες σε διάφορες πόλεις, επιτρέποντάς τους να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται όπως θέλουν με ένα ημερήσιο πάσο. Για ένα πιο δομημένο δρομολόγιο, οι ομαδικές εκδρομές με σκάφος αναχωρούν από καθορισμένα σημεία αφετηρίας στις μεγάλες πόλεις, κάνοντας ξενάγηση κατά μήκος της λίμνης με σχόλια από έναν τοπικό οδηγό. Για ένα αυτόνομο ταξίδι, μια περιήγηση με ιδιωτικό σκάφος είναι ο καλύτερος τρόπος. Τα Como Classic Boats , La Dolce Vita και Lake Como Boat Tours προσφέρουν μερικά από τα καλύτερα. Μερικά αξιοθέατα που πρέπει να προσέξετε είναι το διαφαινόμενο νεκροταφείο της Βαρέννας, η Ponte della Civera του Nesso, μια αρχαία πέτρινη γέφυρα, το επιβλητικό Grand Hotel Tremezzo και η κρεμ Villa Oleandra, το σπίτι του George Clooney στο Laglio που είναι εν μέρει κρυμμένο από ένα δέντρο και ψηλούς φράκτες.

7.Επισκεφτείτε το International Museum of Vintage Boats

Το International Museum of Vintage Boats βρίσκεται στη δυτική όχθη του πάνω μέρους της λίμνης. Το 1982, ο συλλέκτης σκαφών GianAlberto Zanoletti άνοιξε το μουσείο μέσα σε ένα πρώην εργοστάσιο του 19ου αιώνα. Απλωμένο σε 5.000 τετραγωνικά μέτρα και τρία κτίρια, το μουσείο αφηγείται την ιστορία της λίμνης μέσα από το φακό του τρόπου μεταφοράς που προτιμά. Η συλλογή παρουσιάζει 400 σκάφη, συμπεριλαμβανομένων σκαφών, ιστιοπλοϊκών, αλιευτικών, μηχανοκίνητων σκαφών, δρομέων, πλοίων λαθρεμπορίου, γόνδολες και ναυτικού εξοπλισμού όπως κουπιά, δίχτυα και μηχανές. Το 2021, το μουσείο εγκαινίασε μια μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στον Ερνέστο Ρίβα , αλλιώς γνωστή ως «η Ferrari των Βαρκών». Η Riva ιδρύθηκε το 1771 και παραμένει το διεθνές σημείο αναφοράς για χειροποίητα ξύλινα σκάφη σήμερα. Το ιστορικό ναυπηγείο του βρίσκεται στο Laglio (λίγα βήματα από το Casa Clooney), όπου η όγδοη γενιά διευθύνει την επιχείρηση.
Διεύθυνση: Via Regina, 1268, 22010 Pianello del Lario CO, Ιταλία
Ιστοσελίδα: museobarcalariana.it

8.Isola Comacina

Βρίσκεται δίπλα στην ακτογραμμή της Tremezzina, η Isola Comacina κατοικήθηκε ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή και τα ερείπια το αποδεικνύουν. Το μοναδικό νησί της λίμνης, η Comacina, είναι γνωστή για ένα παρελθόν που ήταν εξίσου ένδοξο όσο και τραγικό – παρέμεινε παραμελημένη μέχρι τον 20ο αιώνα, αφού είχε καεί ολοσχερώς κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης του 12ου αιώνα. Σήμερα, τα ερείπια της ρωμανικής εκκλησίας του San Giovanni και τριών κατοικιών καλλιτεχνών του 1930 σε ρασιοναλιστικό στιλ ξεπροβάλλουν από τη θαμνώδη κουβέρτα που καλύπτει το τοπίο των έξι εκταρίων. Οι ταξιδιώτες μπορούν να περιπλανηθούν στο παρθένο φυσικό πάρκο για να δουν αρχαία ερείπια και τη σπάνια χλωρίδα. Υπάρχει και χώρος για πικνίκ.

Διεύθυνση: 22010 Tremezzina, Province of Como, Ιταλία
Ιστοσελίδα: isola-comacina.it

9.Orrido di Bellano

Κομμένο στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου στην άνω ανατολική όχθη της λίμνης, το Orrido di Bellano είναι ένα φαράγγι 15 εκατομμυρίων ετών γνωστό για τον βρυχηθμό του καταρράκτη του ύψους 20 μέτρων. Διάδρομοι πολλαπλών επιπέδων οδηγούν τους επισκέπτες σε μια περιπέτεια μέσα από τη χαράδρα, τις περαστικές λίμνες, τους μικρότερους καταρράκτες και τους παρθένους βραχώδεις σχηματισμούς για να φτάσουν στο κύριο σημείο. Οι επισκέπτες υποκύπτουν στο θέαμα που προσφέρεται σε ένα ασφαλές σκηνικό κατά τη διάρκεια της ομιχλώδους, εξ ολοκλήρου αισθητηριακής εμπειρίας. Orrido σημαίνει φρικτό, ένας όρος που χρησιμοποιείται σε αρκετούς από τους δυνατούς καταρράκτες της Ιταλίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε επίσης να υπαινίσσεται τις παραδόσεις και τους θρύλους γύρω από τον καταρράκτη – ένας μυστηριώδης εξαγωνικός πύργος γνωστός ως Ca’ del Diavol (το σπίτι του διαβόλου), που πιστεύεται ότι κάποτε φιλοξενούσε σατανικές τελετουργίες και μαύρη μαγεία, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο.
Διεύθυνση: Piazza S. Giorgio, 23822 Bellano LC, Ιταλία
Ιστοσελίδα: discoveringbellano.eu

10.Borgo Corenno Plinio

Αν μια τοποθεσία δίπλα στη λίμνη θυμίζει τις μεταφορικές δυνάμεις του ταξιδιού στο χρόνο, είναι το Borgo Corenno Plinio, ένας εξαίσιος μεσαιωνικός οικισμός με το παρατσούκλι το χωριό των «1000 βημάτων». Η επίσκεψη ξεκινά από την κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Thomas Becket of Canterbury του 12ου αιώνα και το μεσαιωνικό κάστρο του οποίου οι επάλξεις δεσπόζουν πάνω από το χωριό. Στη συνέχεια, οι ταξιδιώτες κατεβαίνουν ένα γραφικό σύμπλεγμα από πέτρινα κτίρια με κόκκινη οροφή που καλύπτουν βραχώδεις στενές λωρίδες που ενώνονται με 493 πέτρινα σκαλοπάτια για να φτάσουν στην ιστορική πέτρινη προβλήτα στο επίπεδο της λίμνης. Στη συνέχεια, ξαναβγαίνουν τα βήματά τους πίσω στο σημείο εκκίνησης στην κορυφή. Η είσοδος στην πόλη κοστίζει 4 ευρώ, μια αμοιβή που εφαρμόστηκε πρόσφατα από τον δήμαρχο για να συμβάλει στο κόστος συντήρησης του χωριού.

Διεύθυνση: 23824 Dervio, Province of Lecco
Ιστοσελίδα: corenno.it

Corenno Plinio, Dervio, Ιταλία
Corenno Plinio, Dervio

11.I Vetri di Bellagio

Καλώς ή κακώς, το Bellagio είναι μια από τις πιο πεπατημένες πόλεις της λίμνης. Ως εκ τούτου, τα πλήθη που συσσωρεύονται μπορεί να επισκιάσουν τα κειμήλια της πόλης, ένα από τα οποία είναι το I Vetri di Bellagio, αλλά εξακολουθεί να αξίζει μια επίσκεψη. Χτισμένο σε μια στενή λωρίδα κοντά στο Punta Spartivento, αυτό το τεχνικό υαλοπωλείο παρέμεινε αμετάβλητο από το 1952 που άνοιξε. Το περπάτημα στον χώρο των δύο ορόφων θυμίζει αμέσως ένα καλειδοσκοπικό αποτέλεσμα καθώς σας περιβάλλουν αστραφτερές κηλίδες χρώματος. Μπαλόνια σε κάθε απόχρωση του ουράνιου τόξου επιπλέουν κάτω από την οροφή ενώ οι λάμπες, τα ποτήρια και τα αντικείμενα αφθονούν. Στο κατάστημα, τα Χριστούγεννα δεν πέφτουν ποτέ εκτός εποχής – στολίδια δέντρων και πλήθος γιορτινών διακοσμήσεων γεμίζουν τους τοίχους όλο το χρόνο.

Διεύθυνση: Via Giuseppe Garibaldi, 60, 22021 Bellagio CO, Ιταλία

12.Πάρτε το τελεφερίκ

Τα τελεφερίκ φτάνουν σε μερικά από τα πιο δραματικά πλεονεκτήματα της λίμνης. Αυτό που αναχωρεί από το Lecco ανεβαίνει στα 1.375 μέτρα για να φτάσει στο Piani D’Erna, μια πύλη προς τις πλαγιές στη σκιά της κορυφής Monte Resegone. Το τελεφερίκ Argegno to Pigra καλύπτει 653 μέτρα για να προσφέρει θέα στις πολύχρωμες πόλεις που καλύπτουν τις όχθες του δυτικού κλάδου της λίμνης.

Το τελεφερίκ Como ανεβαίνει 500 μέτρα για να συνδέσει την πόλη με το Brunate, μια πόλη στην κορυφή του λόφου γεμάτη με ιστορικές αρ νουβό βίλες και πρώην εξοχικές κατοικίες για τους Milanesi. Από την κορυφή, οι χιονισμένες προ-Άλπεις κρυφοκοιτάζουν πάνω από τους καταπράσινους λόφους της λίμνης. Οι τολμηροί μπορούν να περάσουν άλλα 150 μέτρα σε ένα απότομο βραχώδες μονοπάτι προς τον φάρο Faro Voltiano, του οποίου τα μπαλκόνια προσφέρουν ακόμα πιο μαγευτική πανοραμική θέα (tip. φορέστε άνετα παπούτσια).

τελεφερίκ Λίμνη Κόμο
Argegno to Pigra

13.Αγκαλιάστε τη φύση

Μην αφήνετε τη λάμψη και τη γοητεία να επισκιάσουν το τοπίο – τα μονοπάτια πεζοπορίας και οι παραλίες είναι ο καλύτερος τρόπος για τους ταξιδιώτες να εκτιμήσουν το φυσικό περιβάλλον. Δεκάδες μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν τις πλαγιές των λόφων, συμπεριλαμβανομένων καλά σηματοδοτημένων διαδρομών που περνούν μέσα από τις τρεις πόλεις με τελεφερίκ.

Στο άνω άκρο της λίμνης, το μήκους 10 χιλιομέτρων Greenway ενώνει το Colonno, τη Sala Comacina, το Ossuccio, το Lenno, το Mezzegra, το Tremezzo και το Griante. Ένα μονοπάτι στο Ossuccio φτάνει στο Sacro Monte di Ossuccio , ένα από τα εννέα συγκροτήματα που περιλαμβάνουν τα Ιερά Όρη του Πιεμπονγκσάντ και τη Λομβαρδία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αν και οι ακτές είναι εξοπλισμένες με πολλά beach bars, το κολύμπι στο άγριο τοπίο είναι το καλύτερο να κάνετε. Οι καλύτερες δημόσιες παραλίες της λίμνης Κόμο περιλαμβάνουν το Dongo στη δυτική όχθη του άνω μέρους της λίμνης, τις λευκές όχθες της Lierna και της Abbadia Lariana βόρεια του Lecco, το βοτσαλωτό San Giovanni κοντά στο Bellagio και το τιρκουάζ Onno νότια του Bellagio.

Greenway Λίμνη Κόμο
Greenway

Δείτε επίσης


Πηγή: www.travelstyle.gr