Μακρόν: «Ξεκάθαρος στρατηγικός στόχος μου να μην νικήσει η Ρωσία στην Ουκρανία» – Σφοδρή επίθεση στην Λεπέν

«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει στην Ουκρανία. Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», τονίζει σε συνέντευξή του στον Economist ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Εξηγώντας τη θέση του για την ασφάλεια στην  Ευρώπη εφόσον η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, ο Μακρόν επισημαίνει: «Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια θα έχουν οι γειτονικές χώρες, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Λιθουανία και τόσες άλλες; Και εν τέλει, ποια αξιοπιστία θα έχουν οι Ευρωπαίοι που θα έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια, που θα έχουν πει ότι διακυβευόταν η ασφάλεια της ηπείρου και δεν έδωσαν στον εαυτό τους τα μέσα για να σταματήσουν την Ρωσία; Κατά συνέπεια, ναι, δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε».

Κι όταν ο Μακρόν λέει πως δεν αποκλείει τίποτα, συμπεριλαμβάνει και την πιθανότητα αποστολής δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Αν οι Ρώσοι έσπαγαν τις γραμμές του μετώπου, αν υπήρχε ουκρανικό αίτημα – αυτό δεν ισχύει σήμερα – θα έπρεπε νομίμως να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα», δηλώνει στη συνέντευξή του ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν το αποκλείσουμε a priori, είναι σαν να μην έχουμε αντλήσει τα διδάγματα των δύο τελευταίων ετών», όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ απέκλεισαν αρχικά το ενδεχόμενο αποστολή τανκς και αεροσκαφών στην Ουκρανία για να αναγκαστούν στην συνέχεια να αλλάξουν γνώμη, πρόσθεσε.

«Όπως έχω πει, δεν αποκλείω τίποτε, διότι αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτε», λέει αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αναμφίβολα έχουμε υπάρξει υπερβολικά διστακτικοί θέτοντας όρια στην δράση μας απέναντι σε κάποιον που δεν έχει όρια και είναι ο επιτιθέμενος».

Μακρόν για ακροδεξιά στην Ευρώπη: Είναι σαν να εμπιστευόμαστε μια τράπεζα σε ληστές

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί επίσης για την άνοδο των εθνικιστών στην Ευρώπη λέγοντας ότι είναι όλοι «κρυφοί brexiters» και «παίρνουν όμηρο» την ήπειρο με «μία και την αυτή ρητορική ψεύδους».

«Ο Εθνικός Συναγερμός (της Μαρίν Λεπέν) ήθελε την έξοδο από την Ευρώπη, από το ευρώ, απ’ όλα. Τώρα δεν λέει πια τίποτε. Κερδίζει από την Ευρώπη θέλοντας να την καταστρέψει χωρίς να λέει τίποτε», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν στην συνέντευξή του στον Economist πέντε εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Με κάποιον τρόπο είναι σαν να λέγαμε “δεν είναι σημαντικό να εμπιστευθούμε την τράπεζα στους ληστές” », προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της στις σχέσεις με την Κίνα»

Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπισθεί «τα στρατηγικά της συμφέροντα» στις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα, δηλώνει εξάλλου στην ίδια σε συνέντευξή του ο Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι (6 και 7 Μαΐου).

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα ή μη της ευρωπαϊκής αγοράς στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι «πρέπει κανείς να επιδείξει μεγάλο πραγματισμό και να δει το θέμα σε συνδυασμό με τα στρατηγικά μας συμφέροντα».

«Είναι ένας από τους βασικούς μου στόχους καθώς θα υποδέχομαι τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε την συμμετοχή της Κίνας στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα και να έχουμε ανταλλαγές στις οικονομικές μας σχέσεις που να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που «φορολογούνται με 10%» στην ευρωπαϊκή αγορά την ώρα που η παραγωγή τους «δέχεται μαζική βοήθεια» από την κινεζική κυβέρνηση. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία «η Ευρώπη διαθέτει κανόνες που περιορίζουν τις επιδοτήσεις» προς τους παραγωγούς τους, «φορολογούνται με 15%» στην κινεζική αγορά.

«Σήμερα οφείλουμε να έχουμε στο εμπορικό επίπεδο με την Κίνα μία συμπεριφορά σεβασμού, αλλά και υπεράσπισης των συμφερόντων μας, αμοιβαιότητας και εθνικής ασφάλειας», επιμένει ο πρόεδρος της Γαλλίας λέγοντας ότι υποστηρίζει τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα φωτοβολταϊκά, τα συστήματα αιολικής ενέργειας ως προς τις κινεζικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε τα διακυβεύματα της εθνικής ασφάλειας. Υπάρχουν πολυάριθμοι τομείς για τους οποίους η Κίνα απαιτεί οι παραγωγοί να είναι Κινέζοι, διότι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι. Ε λοιπόν, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο».

«Θέλουμε να επιτύχουμε η Κίνα να ρίξει το βάρος της στην σταθερότητα της διεθνούς τάξης. Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας σήμερα να έχει μία Ρωσία αποσταθεροποιητική της διεθνούς τάξης, να έχει ένα Ιράν που μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να έχει μία Μέση Ανατολή βυθισμένη σε μία μορφή χάους. Άρα, πρέπει να εργασθούμε μαζί με την Κίνα για να οικοδομήσουμε την ειρήνη», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: www.newsit.gr