Γιασάρ Γκιουλέρ: Θα ήμασταν ευχαριστημένοι εάν η Ελλάδα αποκτούσε F-35

Στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία αλλά και στα F-35 που θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (2.5.24).

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αλλά και στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο Γκιουλέρ επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, αλλά και στην αντίθεση της Γερμανίας με αυτήν την αγορά. «Το Eurofighter δεν είναι ένα αεροσκάφος που ανήκει μόνο στους Γερμανούς φίλους μας. Θέλουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο αεροπλάνο και οι Γερμανοί φίλοι μας έχουν κάποια προβλήματα. Αποκλείεται να το δεχτούμε ως μέλος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε πάντα με τους φίλους μας ότι δεν το δεχόμαστε αυτό. Πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα», όπως είπε.

«Η παράδοση των Eurofighter στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε επίσης να είναι μια αρχή», δήλωσε, αναφερόμενος στην απόφαση της Γερμανίας να άρει τις αντιρρήσεις της και να επιτρέψει την πώληση των μαχητικών στο βασίλειο. Η Τουρκία βρίσκεται σε συνεχεις συνομιλίες με τη Βρετανία για τα συγκεκριμένα μαχητικά.

Τι είπε για τα F-35 και την Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τα F-35 με τις ΗΠΑ άφησε ο Γκιουλέρ, ενώ σχολίασε και την αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών από την Ελλάδα.

«Το F-35 δεν είναι ικανότητα κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα ήμασταν ευχαριστημένοι εάν η Ελλάδα αποκτούσε F-35. Επιπλέον, δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει το ζήτημα των δικών μας F-35 με τις ΗΠΑ», τόνισε.

«Επίσης, έρχεται το δικό μας αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το KAAN», υπενθύμισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), είπε: «Κάθε πόλεμος σημαίνει καταστροφή. Δεν επιθυμούμε μια κακή σχέση με κανέναν από τους φίλους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Υπάρχουν επίσης πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Τώρα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη φιλία μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνουμε μια δραστηριότητα στο Αιγαίο κάθε μέρα».

Τέλος, όσον αφορά τα νέα F-16 που θα πάρει η Άγκυρα από τις ΗΠΑ και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της, ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι οι διαδικασίες και οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ συνεχίζονται κανονικά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.

«Αγκάθι» το Κυπριακό

«Η σημερινή μας θέση στην Κύπρο είναι πολύ θετική. Εκεί επικρατεί ειρήνη εδώ και 50 χρόνια», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Ο τουρκικός στρατός πήγε εκεί και στην πραγματικότητα έφερε την ειρήνη στην ελληνική πλευρά, αφού δεν έχει υπάρξει καμία σύγκρουση ή πόλεμος εδώ και 50 χρόνια. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη εφαρμογή δύο κρατών», δήλωσε ο Γκιουλέρ.

Πηγή: oanalert.gr

Πηγή: www.newsit.gr