Αθήνα: Στο «μικροσκόπιο» της αστυνομίας το τετράδιο του μέλους των «Πυρήνων της Φωτιάς» – Εξετάζουν και για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Στην ατζέντα και το τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις του 45χρονου καταδικασμένου μέλους της Συνωμοσίας «Πυρήνων της Φωτιάς», στα 3 κινητά τηλέφωνα και τους 2 φορητούς υπολογιστές, που είχε στην κατοχή του, στα υπόλοιπα 8 κινητά τηλέφωνα, 3 υπολογιστές και τον εξωτερικό δίσκο, που είχαν οι άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοι του, αναζητούν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, τον στόχο της προετοιμαζόμενης βομβιστικής επίθεσης.

Οι πρώτες αστυνομικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή επίθεση ποινικού χαρακτήρα και όχι τρομοκρατικού, χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν με βεβαιότητα. Γι αυτό αμέσως μετά την λήψη της καταγγελίας-πληροφορίας, πριν από περίπου 10 μέρες, ότι το 45χρονο μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς αναζητά και συλλέγει εκρηκτικά από τα μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι επίκειται άμεσα εγκληματική ενέργεια και δεν διακινδύνευσαν μια χρονική αναμονή στις έρευνες, προβαίνοντας άμεσα σε συλλήψεις.

Στην ατζέντα και το τετράδιο, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, αναγράφονται ιδεολογικές απόψεις και προσωπικές σημειώσεις, οι οποίες προς το παρόν δεν παρουσιάζουν ερευνητικό ενδιαφέρον, αλλά αναμένεται η περαιτέρω ανάλυσή τους για την εξαγωγή πιθανών στοιχείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες αναφορικά με τις επαφές και τον πιθανό στόχο. Στην κατοχή του 45χρονου βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένα μαχαίρι, αλεξίσφαιρο γιλέκο, τρία κινητά τηλέφωνα και δύο φορητοί υπολογιστές. Ο 33χρονος ΟΥΚάς είχε στην κατοχή του μισό κιλό εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, και ο δεύτερος 32χρονος ΟΥΚάς τέσσερα ακαριαία φυτίλια πυροδότησης εκρηκτικών υλών.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, γνωρίζουν ότι το 45χρονο μέλος της ΣΠΦ, διατηρούσε φιλική και επαγγελματική επαφή με τον 38χρονο επονομαζόμενο “Ράμπο”, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2023, μαζί με τον κουνιάδο του στον Κορυδαλλό. Παρόμοια γνωριμία με τον “Ράμπο” είχε και ο 32χρονος ΟΥΚάς, με τον οποίο είχε επαφές μέσω της ποδοσφαιρικής ομάδας που υποστήριζαν και τα ταξίδια του στη Μύκονο, ως συνοδός ασφαλείας.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν η προετοιμασία της βομβιστικής επίθεσης να σχετίζεται με τον δολοφονικό πόλεμο για την επικυριαρχία στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, που εξελίχθηκε τους τελευταίους μήνες. Ερευνούν αν οι κατηγορούμενοι είχαν συμμετοχή σε βομβιστικές ενέργειες που καταγράφηκαν το 2023, πριν την δολοφονία του “Ράμπο”, σε Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο, εναντίον ατόμων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονταν πίσω από την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, γνωστού ως “Θείου Τζο” και αργότερα και του “Ράμπο”, Βασίλη Ρουμπέτη.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν η προετοιμαζόμενη βομβιστική επίθεση να αφορούσε πράξη αντεκδίκησης σε βάρος ατόμων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι κατηγορούνται, σύμφωνα με τις πρόσφατες αστυνομικές ανακοινώσεις, για τις δολοφονίες των “Θείου Τζο”, “Ράμπου” και “Νιόνιου”, αλλά κυρίως για αυτή του “Ράμπο”.

Η ώσμωση κατηγορουμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με ποινικούς και αρχηγικό μέλος της GREEK MAFIA, φαίνεται να ξεκινά από το 2010, μέσα στις φυλακές μετά τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Το 45χρονος μέλος της ΣΠΦ, που συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής, μαζί με δύο μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, και έναν πορτιέρη γνωστού κλαμπ της Αθήνας, για κατοχή εκρηκτικών και οπλισμού, ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Βασίλη Στεφανάκο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απέδιδαν “σχέσεις συνεργασίας” του Βασίλη Στεφανάκου με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, μέχρι και την δολοφονία του τον Ιανουάριο του 2018 στο Χαϊδάρι. Αξιωματικοί της αστυνομίας ανέφεραν ότι το αρχηγικό μέλος της GREEK MAFIA φερόταν να έχει ρόλο πίσω από εναέριες αποδράσεις, δολοφονίες, ενώ συνδέθηκε από τους αστυνομικούς με τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, τον Χριστόδουλο Ξηρό και το σχέδιο απόδρασης “Γοργοπόταμος” που περιελάμβανε ανατίναξη της περίφραξης των φυλακών με αυτοσχέδιο “κανόνι”.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., απέδιδαν στον Βασίλη Στεφανάκο “βοήθεια” στις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου 2013 από τις “Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Δυνάμεις” και του 47χρονου αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη στις 21 Φεβρουαρίου 2015 στην Κουβέλα Στυλίδας, την οποία ανέλαβε η “Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκή Δικαιοσύνη”, χωρίς όμως να έχουν προς το παρόν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις τους. Στην κηδεία του άτυχου αρχιφύλακα, ο Βασίλης Στεφανάκος είχε στείλει στεφάνι.

Ο Βασίλης Στεφανάκος έκανε λόγο για φιλικές σχέσεις με μέλη της Συνωμοσίας και πως δεν μπορούσε να υπάρχει ώσμωση ποινικών και τρομοκρατών, ενώ το 45χρονο μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς υποστήριζε σε κείμενό του πως πρόκειται για φίλο και οι αναφορές για σχέσεις συνεργασίας είναι μυθεύματα. Ο 45χρονος εκφώνησε επικήδειο λόγο για τον φίλο του μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Από αυτές τις φιλικές σχέσεις ανάμεσά τους προέκυψε και η επαφή του μέλους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς με τον 38χρονο επονομαζόμενο “Ράμπο”, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό, μαζί με τον 31χρονου κουνιάδο του “Νιόνιο”. Το 2019, το μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, αποφυλακίστηκε με όρους, και φαίνεται να ανέπτυξε επαγγελματική συνεργασία με τον “Ράμπο”, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, σε πρατήριο υγρών καυσίμων.

Το 45χρονο μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, παραβρέθηκε στην κηδεία του συνεργάτη του, ενώ αμέσως μετά από αυτή έφυγε για σχεδόν δύο μήνες σε πόλη της κεντρικής Ελλάδας.

Πηγή: www.diaforetiko.gr